Om Eikergrana

Starten

Det hele startet egentlig med en ide og et ønske om å utnytte en  eiendom som har vært i familien i generasjoner. Nærmest som et innfall bestilte jeg, Morten W. Røkeberg, 300 juletrær av typen fjelledelgran i 2015. Planen var at det kunne passe på området langs Røkebergveien i Vestfossen. Tenkte nok kanskje ikke på at 300 trær tar plass, og på området var det mye skog som hadde stått urørt i nærmere 20 år. Dermed måtte motorsagen frem. Sammen med pappa, Roar Røkeberg, så fikk vi ryddet nok plass til at alle plantene var i bakken i løpet av mai 2016. Siden da har vi plantet rundt 500 juletre hvert år. Fra 2021 har vi også plantet ekte norsk julegran.

Fjelledelgran bruker mellom 8 og 10 år på å bli store nok til å bli brukt som juletre. Siden treet er to år gammelt når det blir kjøpt fra planteskolen, så går det dermed opp til 12 år før juletreet kan stå i stua di.

Fjelledelgran blir levert fra Reierstøl planteskole i bunter på fem. I hver kasse er det rundt 150 fremtidige juletrær.
Før trærne plantes så står de i vann slik at de er gode og våte når de blir satt ned i jorda.
Når treet er på plass er det ikke så mye som stikker over bakken. Nå er det bare å håpe på at det regner nok slik at treet ikke tørker ut.

Lang tid

Et tre vokser veldig tregt i starten, men det er ikke slik at en bare kan la ting gå av seg selv. Det krever mye pleie hele året for at det en gang i fremtiden kan være midtpunktet i en stue til jul. Det skal ha gjødsel og ugresset rundt må fjernes. Når det har blitt stort nok må det også klippes og formes. Treet på bilde er rundt fem år gammelt.

Julen 2021 var det første året Eikergrana solgte juletre. Salget skjedde fra gården i Røkebergveien 121. Målet var å se om dette var noe folk ville ha, og tilbakemeldingene var veldig hyggelige. I 2022 utvidet vi salget også til Jul i parken i Vestfossen sentrum. Samtidig startet vi Hallingdal juletre, som selger juletre direkte på hyttedøra på Turufjell, Høgevarde og Nesfjellet. Så i 2023 håper vi å se enda flere rusle ut med juletre mellom seg. 

Eikergrana er medlem av organisasjonen Norsk Juletre. Dette sikrer kvalitet, utvikling og miljø.